Pogosta vprašanja pri Motokrosu


Kaj je Motokros? 

Motokros (MX) je soroden cestnemu dirkanju s to razliko, da se ne odvija po cesti in v zaprtem dirkališču. Steze so konstruirane na neasfaltiranih podlagah, kot so različne vrste zemlje, mivke, peska ipd. in zasnovane z raznimi vzponi, spusti, skoki – bodisi naravnimi ali premišljeno umetno izdelanimi.

Ali so kakšne omejitve glede teže in višine? 

Ne smete biti težji kot 120 kg in ne manjši od 100 cm. Vse mere in teže so predpisane iz strani proizvajalca opreme, zato odstopanja niso možna.

Ali je kakšna omejitev glede starosti? 

Za izvedbo tečaja motokrosa morate biti visoki minimalno 100 cm, druge omejitve ni. Seveda osebe mlajše od 18 let potrebujejo odobritev svojih zakonitih zastopnikov in podpisano ozjavo v primeru, da ne bodo prisotni pri tečaju.

Kaj pa zdravstveno stanje? 

Za motokrosu morate biti zdravi, brez gibalnih ovir, z normalnim zdravstvenim stanjem, ni pa vam potrebno opraviti zdravniškega pregleda. Načeloma velja, da če lahko vozite osebni avtomobil, lahko tudi opravite tečaj. Tečaj pa odsvetujemo osebam s težavami srca in ožilja, oz. jim priporočamo, da se pred tečajem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. Oseb pod vplivom alkohola ali drog ne sprejemamo.

Kako varen je Motokros? 

Vseakor je motokros nevaren in adrenalinski šport pri katerem lahko pride tudi do poškodb, vendar boste pri nas dobili vso zaščitno opremo tako, da do poškodb ponavadi ne pride. Če boste upoštevali navodila učiteljev in vožnjo prilagodili svojim zmožnostim in znanju so poškodbe malo verjetne in ponavadi v milejši obliki.

Ali se je že kdo poškodoval? 

Pri motokrosu je že prišlo do poškodb, vendar so bile vedno v milejši obliki, seveda je ob tem potrebno slediti navodilom naših inštruktorjev.

Kako dolgo bo trajal moj tečaj? 

Ob dogovorjenem terminu se dobimo na motokros progi, kjer je potrebno izpolniti prijavnico, ter po potrebi nekoliko počakati, da pridemo na vrsto. Nato sledi priprava na vožnjo, priprava in poizkušanje opreme, priprava motorja, segrevanje telesa in nato sam tečaj pod vodstvom vašega inštruktorja. Vsekakor imejte na razpolago dve do tri ure časa.

Ob kakšnem vremenu lahko vozimo motokros? 

Motokros tečaj je ob vsakem vremenu, razen on močnejšem dežju, ter premokrem/blatnem terenu.

Kakšno hitrost dosežemo pri motokrosu? 

Hitrost vožnje pri motokrosu si boste določali sami; vse je odvisno od vašega znanja, zmožnosti in poguma. Najboljši motokrosisti dosegajo hitrosti krepko preko 100 km/h.

Me bo med vožnjo strah? 

Upamo, da vas bo vsaj malo strah. Večina, ki je že opravila tečaj motokrosa, pravi da največ strahu občutijo pred samim tečajom, medtem ko med samo vožnjo neizmerno uživajo.

Opravil sem tečaj in želim nadaljevati. Kako naprej? 

Če ste opravili tečaj motokrosa in bi radi šolanje nadaljevali in/ali nadgrajevali vaše znanje nas kontaktirajte in z veseljem Vam bomo pomagali pri izbiri primernega načina in kraja šolanja, glede na vaše potrebe.

 

Iskanje po vsebini

Imaš vprašanja?

Kontaktirajte nas
Copyright © 2022 Xsport. Vse pravice pridržane.
Pogoji poslovanja | Izjava zasebnosti | Xsport™ je blagovna znamka podjetja KinetiQ d.o.o.
Spletne plačilne možnosti
Xsport na Facebook-u
Xsport na Twitter-ju
Xsport na Instagram-u
Xsport na Pinterest-u
Xsport na YouTube
Xsport RSS kanal