Pogosta vprašanja pri jadralnem padalstvu


Kaj je polet z jadralnim padalom v tandemu? 

Polet z jadralnim padalom v tandemu je športno letenje z jadralnimi padali, pri katerem letite skupaj z inštruktorjem. Krilo jadralnega padala je sestavljeno iz celic, ki se polnijo z zrakom na sprednjem delu krila, ki tako oblikuje vzgon in povzroči, da jadralno padalo leti in ne samo pada. Za polet z jadralnim padalom v tandemu vam ni potrebno opraviti tečaja za pridobitev jadralne licence.

Ali so kakšne omejitve glede teže in višine? 

Tandem potnik ne sme biti težji kot 110 kg in ne manjši od 130 cm. Vse mere in teže so predpisane iz strani proizvajalca opreme, zato odstopanja niso možna.

Ali je kakšna omejitev glede starosti? 

Omejitev glede starosti ni, pomembno je le, da potnik izpolnjuje zgornje pogoje glede teže in višine. Seveda osebe mlajše od 18 let potrebujejo odobritev svojih zakonitih zastopnikov.

Kaj pa zdravstveno stanje? 

Za polet z jadralnim padalom v tandemu morate biti povprečno zdravi in vam zato ni potrebno opraviti zdravniškega pregleda. Če niste prepričani o vašem zdravstvenem stanju vam priporočamo, da se pred poletom z jadralnim padalom posvetujete s svojim osebnim zdravnikom. Oseb pod vplivom alkohola ali drog ne sprejemamo.

Kaj potrebujem za polet z jadralnim padalom? 

Za polet z jadarlnim padalom, praktično ne potrebujete ničesar, saj vam vse priskrbimo mi. Sami morate poskrbeti le za ustrezna oblačila, katera so seveda odvisna od letnega časa. Upoštevati je potrebno, da je na večjih višinah lahko temperatura nižja tudi od 10-15 stopinj celzija. Glede obuvala priporočamo čevlje, ki segajo čez gležnje. Uporabna bodo tudi sončna očala.

Kako varno je letenje z jadralnim padalom? 

Jadralno padalstvo seveda spada med rizične športe, vendar je današnja tehnologija, še posebej na področju varnosti zelo napredovala. Vsi naši tandem inštruktorji imajo vsa potrebna dovoljenja za izvajanje te dejavnosti in so tudi učitelji in inštruktorji padalstva. Za izvajanje poletov uporabljamo najsodobnejšo in preverjeno opremo vodilnih svetovnih proizvajalcev.

Ali imamo med poletom tudi rezervno padalo? 

Da, tudi v jadralnem padalstvu se uporablja rezervno padalo. V primeru večje tehnične napake ali odpovedi padala, se jadralni piloti lahko zanesejo tudi na rezervno padalo.

Ali se je že kdo poškodoval? 

Z veseljem vam sporočamo, da se še noben potnik, ki je skočil z Xsport ekipo ni poškodoval, seveda je ob tem potrebno slediti navodilom našega tandem inštruktorja.

Kako dolgo bo trajal moj polet v tandemu? 

Ob dogovorjenem terminu se dobimo na zbirni točki, kjer se opravi priprava na polet, nato vas odpeljemo do vzletne točke, kjer sledijo še zadnja navodila pred poletom. Trajanje poleta je caa. 20 minut ali 1 uro, odvisno od izbrane opcije. Vsekakor imejte na razpolago eno ali dve uri časa.

Ob kakšnem vremenu se lahko leti z jadralnim padalom? 

Ob pogojih, ki so predpisani za normalne polete z jadralnim padalom, oz. ob normalni vidljivosti in brez padavin. Hitrost vetra ne sme presegati 8 m/s.

Kakšno hitrost dosežemo z jadralnim padalom? 

Polet z jadralnim padalom je umirjene narave, zato tudi hitrosti niso prevelike. V horizontalnem letu, se gibljemo z hitrostjo caa 40 km/h.

Kako trd je pristanek s jadralnim padalom? 

Pristanek s jadralnim padalom je nežnejši kot pristanek pri skoku s stola.

Ali potnik lahko pade s tandema? 

Ne, nikakor. V sistem ste vpeti na večih točkah tako, da je nemogoče, da bi kakorkoli zdrseli iz sistema vezi.

Opravil sem polet z jadralnim padalom in želim licenco. Kako naprej? 

Če ste nad poletom z jadralnim padalom tako navdušeni, da želite opraviti licenco za samostojno letenje, nas kontaktirajte in z veseljem Vam bomo pomagali pri izbiri primernega načina in kraja šolanja, glede na vaše potrebe.

 

Iskanje po vsebini

Imaš vprašanja?

Kontaktirajte nas

Koledar poletov

loader
Copyright © 2022 Xsport. Vse pravice pridržane.
Pogoji poslovanja | Izjava zasebnosti | Xsport™ je blagovna znamka podjetja KinetiQ d.o.o.
Spletne plačilne možnosti
Xsport na Facebook-u
Xsport na Twitter-ju
Xsport na Instagram-u
Xsport na Pinterest-u
Xsport na YouTube
Xsport RSS kanal