Pogosta vprašanja pri Rallyju


Kaj je rally? 

Rally je oblika avtošporta, ki se odvija na javnih ali zasebnih cestah s spremenjenimi cestnimi ali posebej izdelanimi cestno dovoljenimi vozili. Od drugih moto dirk ga razlikuje, da vožnja ne poteka na krožnih dirkališčih, temveč na navadnih utrjenih ali neutrjenih cestah, v kateri udeleženci in njihovi sovozniki vozijo med določenimi kontrolnimi točkami (posebnimi stopnjami).

Ali so kakšne omejitve glede teže in višine? 

Načeloma omejitev glede višine in teže ni, so pa sedeži narejeni za povprečno velikost ljudi zato, če imate težavo s sedenjem v noramalnem avtomobilu jo boste imeli tudi tukaj.

Ali je kakšna omejitev glede starosti? 

Za izvedbo rally vožnje starostne omejitve ni, morate pa biti visoki minimalno 150 cm, da se boste lahko varno pripeli v dirkalni sedež. Seveda osebe mlajše od 18 let potrebujejo odobritev svojih zakonitih zastopnikov in podpisano izjavo v primeru, da ne bodo prisotni na vožnji.

Kaj pa zdravstveno stanje? 

Za rally vožnjo morate biti zdravi, ni pa vam potrebno opraviti zdravniškega pregleda. Načeloma velja, da če lahko vozite osebni avtomobil, lahko tudi vozite rally. Rally pa odsvetujemo osebam s težavami srca in ožilja, oz. jim priporočamo, da se pred tečajem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. Oseb pod vplivom alkohola ali drog ne sprejemamo.

Kako varen je rally? 

Vsekakor je rally nevaren in adrenalinski šport pri katerem lahko pride tudi do poškodb ali celo smrti, vendar so avtomobili v katerih boste dirkali v skladu z vsemi varnostnimi standardi, dobili pa boste tudi vso zaščitno opremo tako, da do resnih poškodb ponavadi ne pride.

Ali sem pri rally vožnji zavarovan? 

Pri rally vožnji žal niste zavarovani, saj se takšna oblika adrenalinskega športa ne da zavarovati tako, da se vožnja odvija na vašo lastno odgovornost. Vsekakor pa so naši vozniki profesionalci, ki tekmujejo na pravih rally dirkah, zato imajo veliko izkušenj in ustrezne veščine, ki tako vožnjo naredijo manj nevarno, kot pri netreniranem vozniku.

Ali se je že kdo poškodoval? 

Z veseljem vam sporočamo, da se še noben potnik, ki se je peljal z Xsport ekipo ni poškodoval, seveda je ob tem potrebno slediti navodilom naših voznikov.

Kako dolgo bo trajala moja vožnja? 

Ob dogovorjenem terminu se dobimo na rally progi, kjer je potrebno izpolniti prijavnico, ter po potrebi nekoliko počakati, da pridemo na vrsto. Nato sledi priprava na vožnjo, priprava in poizkušanje opreme, priprava avtomobila in navodila od vašega rally voznika. Sama vožnja traja caa 10 min, lahko pa si dokupite dodatne vožnje tako, da se ustrezno podaljša. Vsekakor imejte na razpolago dve do tri ure časa.

Ob kakšnem vremenu lahko vozimo rally? 

Rally vožnja je ob vsakem vremenu, razen on močnejšem in konstantnem dežju, ter premokrem/blatnem terenu.

Kakšno hitrost dosežemo pri rally-ju? 

Hitrost pri rally-ju so tudi do 200 km/h in so odvisne od stanja in konfiguracije same ceste. Na dotični progi boste dosegali hitrosti do 150 km/h, kar se za navadnega voznika na takšni progi zdi nepredstavljivo.

Ali bo cesta med vožnjo zaprta? 

Seveda bo cesta med vožnjo zaprta, ker drugače nikakor ne bi mogli zagotoviti varnost vas in drugih udeležencev v prometu. Cestni odsek bo na dan, ko se boste udeležili vožnje, popolnoma zaprt za vsa vozila, ob cesti in cestnih priključkih pa bodo tudi redarji, ki bodo zagotavljali varnost vseh udeležencev na prireditvi.

Me bo med vožnjo strah? 

Upamo, da vas bo vsaj malo strah. Večina, ki je že opravila vožnjo, pravi da največ strahu občutijo na ravninah in pred samimi ovinki, medtem ko med in po vožnji začutijo pravo mero adrenalina.

Ali potrebujem svojo opremo? 

Od svoje opreme ne potrebujejo nič, vso zaščitno opremo vam zagotovimo mi. Mogoče edino potrebujete rezervne spodnjice. :-)

 

Iskanje po vsebini

Imaš vprašanja?

Kontaktirajte nas

Koledar voženj

loader
Copyright © 2022 Xsport. Vse pravice pridržane.
Pogoji poslovanja | Izjava zasebnosti | Xsport™ je blagovna znamka podjetja KinetiQ d.o.o.
Spletne plačilne možnosti
Xsport na Facebook-u
Xsport na Twitter-ju
Xsport na Instagram-u
Xsport na Pinterest-u
Xsport na YouTube
Xsport RSS kanal